Top

Bölüm 1 (HTML dersleri) HTML Nedir?

Bölüm 1 (HTML dersleri) HTML Nedir?

HTML ile kendi web sayfalarınızı oluşturabilirsiniz.  W3Schools.com ‘dan yapacağım bu çeviriler ile HTML’yi kolaylıkla öğrenebileceksiniz. HTML’nin öğrenmesi kolaydır ve zevkli bulacaksınız bu dili.

Başlangıç olarak bilgi; çevirileri(başlıklar hariç) çift tırnak içinde göstereceğim. Kendi yazdıklarım normal yazı olarak kalacak. Anlatacaklarımı uygulayabilmeniz için ilk önce klasör seçeneklerini bulmanız ve klasör uzantılarını göster halini seçmelisiniz. Ardından istediğiniz bir alanda(mesela masaüstünde) bir klasör açın web ismini verin. Klasörün içine girin(fare ile çift tık). Fare ile sağ tuş tıklayın ve metin belgesi(yeni metin.txt diye yazar) dosyasını oluşturun. Biz bu yeni metin.txt dosyası ile HTML dosyalarımızı oluşturacağız. Yeni metin.txt dosyasını açın ve farklı kaydete tıklayın. Açılan pencerede isim kısmına index.html yazın ve kaydedin web klasörümüzün içine. index.html klasörüne çift tıklayın ve browser(chrome, firefox, opera, internet explorer gibi)’da görebilelim. Artık web klasörümüzün içinde yeni metin.txt ve index.html adlı iki dosya olacağını biliyorsunuz ve artık hazırsınız. Bunu hazırlayamadıysanız bile, örnekleri uygulayabilmeniz için W3Schools‘taki metin editörünü paylaşmış olacağım. Sol taraftaki verileri silip, etiketleri(anlatacağım) yazarsınız ve edit and click me yazan yere basarsınız sağ tarafta da web sayfasının durumunu görebilirsiniz böylece. Bu benim ilk çalışmam. Umarım hepimize yararlı olur. Anlaşılmayan yerleri yorum olarak yazabilirsiniz/sorabilirsiniz. Kolay gelsin.


Html Dersleri, 1.bölüm

HTML nedir?

HTML web sayfalarını tanımlayan bir dildir. HTML’nin açılımı Hyper Text Markup Language’dir. Yani; geniş, text, işaretleme dili… HTML programlama dili değildir. Yalnızca işaretleme dilidir(. İşaretleme dili, işaretleme etiketleri(tags) kümesidir. HTML web sayfalarını tanımlamak için işaretler kümesini kullanır.

HTML etiketleri

HTML işaretleme etiketleri genel olarak HTML etiketleri diye kullanılır. HTML etiketleri sözcük gruplarıdır ve etraflarında çift taraflı parantez vardır.

<html> bu örnekte olduğu gibi.

HTML etiketleri genel olarak çift olarak gelir.

<b> </b> gibi.

İlk gelen etiket başlangıç etiketi, ikincisi ve / olan son etikettir. Aynı zamanda açılış(ilk) ve kapanış(son) etiketleri de denir.

HTML Belgeleri=Web Sayfaları

HTML belgeleri , web sayfalarını tanımlar. HTML etiketleri ve düz metinlerden oluşur. Web sayfaları olarak da anılırlar. Web Tarayıcılarının(browser; opera, chrome, internet explorer, firefox gibi)  amacı; HTML belgelerini okumak ve onları web sayfası olarak göstermektir. Tarayıcılar HTML etiketlerini göstermezler. Sadece HTML belgelerinin içeriğini etiketleri yorumlayarak kullanır.

HTML’yi öğrenebilmek için

En iyi yöntem düz metin editörü kullanmak olduğuna inanıyoruz. (Notepad++ gibi) Ama site üzerindeki düz metin editörünü de kullanabilirsiniz. Veya Dreamweaver ve Visual Studio gibi olanaklar mevcuttur.

Çeviride söylenenin aksine, sayfanın en başındaki web klasörümüz ile yeni metin.txt ve index.html’yi kullanacağız biz. Yeni metin.txt’de yazdığımız her şeyi ctrl+s ile kayıt edeceğiz. Web sayfası olarak gözükmesi içinse farklı kaydet diye seçip index.html olarak kaydedeceğiz. Her seferinde uyarı verecek tabi. Çünkü index.html dosyası var olduğu için değiştirmek isteyip istemediğinizi soracak. Siz de değiştirmek için evete basacaksınız. Böylelikle yaptığınız değişiklikleri görerek öğrenebileceksiniz. Etiketlerin nasıl olduğunu(kullanımını yani) öğrenince de Dreamweaver gibi programları kullanabilirsiniz. Dreamweaver kendi kendine genel tag(etiket)leri ekler siz sadece üzerinde değişiklikler ya da eklemeler yaparsınız. Şöyle bir uyarıda bulunmam gerekirse işin en başında; index.html’yi tarayıcıda görüntülerken yazdığınız etiketleri görüyorsanız işi yanlış yapmışsınız demektir. Yazdığınız etiketleri kontrol edip düzeltmelisiniz. Tarayıcılar etiketleri asla göstermez.

.HTM veya .HTML dosya uzantısından hangisi?

Bu size kalmış birşeydir. Bir web sayfası kaydettiğinizde uzantısı .htm ya da .html olabilir.

Ama genel olarak .html kullanılır.


Temel HTML derslerimizin ilk 3 konusu; tanıtım, giriş ve başlangıç dersleri bitmiştir. Sonraki derste görüşmek üzere…

No Comments